Pers bericht Klaverblad 10 oktober 2009

NIEUW GEMENGD SMARTLAPPENKOOR IN OPRICHTING

HOEVELAKEN – Smartlappenkoren komen als paddenstoelen de grond uit…. Daar waar het enkele jaren geleden nog een beetje “not done” en zelfs enigszins gênant was om in een smartlappenkoor te zingen, zo slaat dat steeds meer om in acceptatie en enthousiasme. Zingen is sowieso prettig en berengezellig om te doen. Zingen werkt, als het ware, ook helend, en dat komt goed van pas in deze stressvolle, “gejaagde” tijd. Lekker gezellig ontspannen in een groep van mannen en vrouwen met dezelfde positieve instelling.

Natuurlijk moet je wel enigszins kunnen zingen maar uitgebreide ervaring heb je echt niet nodig hoor! Wel werkt het mee als je je ter zijner tijd spontaan en enigszins theatraal durft te laten horen en zien, maar je zult verbaasd staan hoe gemakkelijk je door het enthousiasme van de groep wordt meegesleept! Het genre van smartlappen is best heel breed, variërend van bekende, traditionele Amsterdamse meezingers tot en met de bekende liedjes van Koos Alberts, Ben Cramer, Jan Smit, de Zangeres Zonder Naam en ook niet te vergeten André Hazes en vele anderen. Pas als je die liedjes zelf zingt, dan kom je tot de ontdekking dat ze niet altijd even simpel zijn. Bij smartlappenkoren staat de gezelligheid en het groepsproces centraal, je kunt er nieuwe vriendschappen sluiten want dit soort koren repeteren niet alleen geregeld maar ze treden ook regelmatig op bij diverse festiviteiten/festivals. Het is dan ook jammer dat het bekende, jaarlijks gehouden smartlappenfestival (smart in het hart) in Amersfoort o.a. vanwege gebrek aan voldoende sponsors voorlopig ophoudt te bestaan. Jammer, want in heel veel andere steden is er een enorme toename van smartlappenfestivals. Wat te denken van bijvoorbeeld het bekende smartlappenfestival in Den Bosch en vooral niet te vergeten het event in het stadje Grave waar jaarlijks meer dan 30 koren optreden, oftewel meer dan 1000 zangers (m/ v). In Grave was het recentelijk een enorm succes , mede door het goede weer, waar duizenden mensen op af kwamen. Alle terrasjes en pleinen waren overvol met simultaan op diverse locaties, optredende, enthousiaste koren. Na afloop ontstond er spontaan een knalfeest in een joekel van een feesttent, en dat alles gratis voor het publiek!

 Einde aan lange wachtlijsten voor smartlappenkoren In de regio Amersfoort en omstreken zoals Barneveld en Achterveld hebben de bestaande koren allemaal een lange wachtlijst. Deze koren hebben dan ook de luxe om voortaan alleen maar nieuwe leden aan te nemen die uit hun eigen gemeente komen. Een oppervlakkig onderzoek wees snel uit dat er in de regio zeker zo’n 200 mensen op de wachtlijsten staan die zelfs enkele jaren op hun beurt zouden moeten wachten. Bovendien is het verloop bij smartlappenkoren klein. Om redenen als boven aangegeven is er dan ook vanuit Hoevelaken het initiatief genomen om een nieuw regionaal koor op te richten. Er zijn al afspraken gemaakt voor een hele gezellige repetitieruimte in het bekende grandcafé ‘de Haen’. De betreffende locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is volop gratis parkeerruimte. Zowel nieuwe koorleden als musici kunnen zich nog aanmelden. We hebben al een serieuze principe afspraak lopen met een ervaren, goede dirigent en ook zijn er al 2 ervaren accordeonisten welke hun medewerking hebben toegezegd. Ook staan we open voor andere enthousiaste musici zoals een drummer, een toetsenist, een (bas) gitarist, kortom, een ieder die een muziekinstrument bespeelt en die graag meedraait in een gezellig, ambitieus koor wordt hierbij van harte uitgenodigd. Wacht daar niet te lang mee want na de binnenkomst van uw aanmelding wordt u uitgenodigd voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Onze ambities We hebben wel de pretentie om behalve gezelligheid ook t.z.t. een redelijk zangniveau te bereiken omdat wij in de nabije toekomst willen gaan deelnemen aan de vele, landelijke smartlappenfestivals. Die ambitie houdt in dat als u zich aanmeldt u dan wel geacht wordt minsten 90% van de repetitieavonden aanwezig kunt zijn. Dit aspect zal onder andere een rol spelen bij de kennismaking en de selectie die binnenkort gaat plaatsvinden. Wij herhalen en benadrukken dat je wel over enig zangtalent en gevoel voor muziek moet beschikken. Doch, je zult er versteld van staan hoe gemakkelijk je je kunt voegen in een groep van 40 koorleden. Voordat je het weet wordt je meegezogen in het theatrale enthousiasme van het koor. We willen er overigens graag een vlot koor van maken, dus jonge, en belegen nieuwe koorleden zijn van harte welkom! Aangezien het een nieuw koor betreft bieden wij u voldoende inspraak in het te voeren muzikale beleid. Dit natuurlijk wel in goed overleg met de dirigent en de andere musici. Ook kunt u bij ons meedraaien in het bestuur.

Zingen met passie

Facebook Like Button for Dummies